zelf huis verkopen op funda

Zelf je huis verkopen op Funda: Bespaar kosten en behoud controle!

Het verkopen van een huis kan een spannende en uitdagende onderneming zijn. Veel mensen kiezen ervoor om een makelaar in te schakelen om hen te helpen bij dit proces. Maar wist je dat je ook zelf je huis kunt verkopen op Funda? Ja, het is mogelijk om zonder tussenkomst van een makelaar je woning te presenteren aan potentiële kopers op het grootste woningplatform van Nederland.

Het zelf verkopen van je huis op Funda biedt verschillende voordelen. Allereerst bespaar je aanzienlijk op de kosten van een makelaar. Het inschakelen van een professionele makelaar brengt namelijk kosten met zich mee, meestal in de vorm van courtage. Door zelf je huis te verkopen, houd je deze kosten in eigen zak.

Daarnaast behoud je zelf de controle over het verkoopproces. Je bepaalt zelf de vraagprijs, onderhandelt rechtstreeks met potentiële kopers en hebt volledige zeggenschap over de presentatie van je woning. Dit stelt je in staat om jouw huis op jouw manier te presenteren en eventuele specifieke kenmerken of voordelen extra onder de aandacht te brengen.

Maar hoe kun je nu precies zelf je huis verkopen op Funda? Het begint met het aanmaken van een account op Funda en het plaatsen van een advertentie voor jouw woning. Hierbij is het belangrijk om goede foto’s te maken die de sterke punten van jouw huis benadrukken. Een duidelijke omschrijving en specificaties zijn ook essentieel om potentiële kopers te informeren.

Het is ook mogelijk om aanvullende diensten af te nemen, zoals een professionele fotograaf of een verkoopstylist, om ervoor te zorgen dat je woning optimaal wordt gepresenteerd. Deze extra investering kan de verkoopkansen vergroten en de waarde van je woning verhogen.

Daarnaast is het belangrijk om actief te zijn in het beantwoorden van vragen en het plannen van bezichtigingen. Potentiële kopers zullen contact met je opnemen via Funda en het is belangrijk om snel en adequaat te reageren. Het begeleiden van bezichtigingen kun je zelf doen, maar je kunt er ook voor kiezen om dit uit handen te geven aan een externe partij.

Tot slot is het belangrijk om realistisch te blijven over de vraagprijs en eventuele onderhandelingen met potentiële kopers. Het kan handig zijn om jezelf goed te informeren over vergelijkbare woningen in de buurt en de marktprijzen, zodat je een realistische prijs kunt bepalen.

Het zelf verkopen van je huis op Funda kan dus een aantrekkelijke optie zijn als je kosten wilt besparen en controle wilt hebben over het verkoopproces. Met goede foto’s, een duidelijke omschrijving en actieve betrokkenheid kun je jouw huis succesvol presenteren aan potentiële kopers.

 

7 Veelgestelde Vragen over het Zelf Verkopen van een Huis op Funda

 1. Hoe werkt het verkopen van een huis op Funda?
 2. Wat zijn de kosten bij het verkopen van een huis via Funda?
 3. Hoe kan ik mijn woning zo goed mogelijk presenteren op Funda?
 4. Wat moet ik weten over de aankoopmakelaar bij het verkopen van mijn woning via Funda?
 5. Welke stappen moet je volgen om je woning te verkopen via Funda?
 6. Hoe bepaal je de juiste vraagprijs voor je woning als je die op Funda wil verkopen?
 7. Moet ik meer doen dan alleen een advertentie plaatsen om mijn woning te verkopen via Funda?

Hoe werkt het verkopen van een huis op Funda?

Het verkopen van een huis op Funda is een relatief eenvoudig proces. Hier zijn de stappen die je moet volgen om je huis te verkopen op Funda:

 1. Account aanmaken: Ga naar de website van Funda en maak een account aan. Dit account stelt je in staat om je woning te plaatsen en het verkoopproces te beheren.
 2. Gegevens invoeren: Vul alle relevante gegevens in over je woning, zoals het adres, het type woning, het aantal kamers, de oppervlakte en andere kenmerken. Zorg ervoor dat je alle informatie zo volledig en nauwkeurig mogelijk invult.
 3. Foto’s toevoegen: Maak goede foto’s van je woning om potentiële kopers een duidelijk beeld te geven van de ruimtes en kenmerken. Zorg voor voldoende licht, ruimte en netheid bij het maken van de foto’s.
 4. Omschrijving schrijven: Schrijf een aantrekkelijke omschrijving van je woning die de sterke punten benadrukt. Beschrijf de locatie, de indeling, eventuele recente renovaties of verbeteringen en andere bijzondere eigenschappen.
 5. Plaatsingskosten betalen: Om je woning op Funda te plaatsen, moet je eenmalige plaatsingskosten betalen. Deze kosten variëren afhankelijk van het type advertentie dat je kiest (bijvoorbeeld Basis of Plus). Houd er rekening mee dat deze kosten niet terugbetaald worden als je besluit om je advertentie te verwijderen voordat de looptijd is verstreken.
 6. Advertentie beheren: Nadat je je woning hebt geplaatst, kun je de advertentie beheren via je Funda-account. Je kunt wijzigingen aanbrengen in de omschrijving, foto’s toevoegen of verwijderen, en andere informatie bijwerken.
 7. Bezichtigingen en onderhandelingen: Potentiële kopers kunnen contact met je opnemen via Funda om bezichtigingen te plannen of vragen te stellen. Het is belangrijk om snel te reageren en afspraken in te plannen.
 8. Verkoop afronden: Als er een geschikte koper is gevonden en jullie tot overeenstemming zijn gekomen over de prijs en voorwaarden, moet de verkoop worden afgerond. Dit omvat het opstellen van een koopovereenkomst en het regelen van financiële zaken, zoals de overdracht van geld en eigendom.

Het verkopen van een huis op Funda biedt veel mogelijkheden om je woning onder de aandacht te brengen bij potentiële kopers. Door zorgvuldig alle benodigde informatie te verstrekken en actief betrokken te zijn bij het proces, vergroot je de kans op een succesvolle verkoop.

Wat zijn de kosten bij het verkopen van een huis via Funda?

Bij het verkopen van een huis via Funda zijn er kosten verbonden aan het plaatsen van een advertentie. Momenteel hanteert Funda verschillende pakketten met bijbehorende prijzen voor particuliere verkopers. De kosten variëren afhankelijk van het gekozen pakket en de duur van de plaatsing.

De meest voorkomende pakketten zijn het Basispakket, het Comfortpakket en het Premium Pakket. Het Basispakket is het voordeligste pakket en biedt een plaatsing van 1 maand op Funda, inclusief 10 foto’s en een uitgebreide omschrijving. Het Comfortpakket biedt een plaatsing van 3 maanden, inclusief 20 foto’s, plattegronden en een uitgebreide omschrijving. Het Premium Pakket biedt de langste plaatsingsduur van 6 maanden, inclusief 30 foto’s, plattegronden, een video en een uitgebreide omschrijving.

De prijzen voor deze pakketten kunnen variëren en zijn onderhevig aan eventuele acties of kortingen die Funda aanbiedt. Het is raadzaam om de actuele prijzen te raadplegen op de website van Funda of contact op te nemen met hun klantenservice voor specifieke informatie over de kosten.

Naast de kosten voor het plaatsen van een advertentie op Funda kunnen er ook andere kosten verbonden zijn aan de verkoop van je huis, zoals eventuele juridische kosten of kosten voor professionele fotografie of verkoopstyling. Deze extra diensten zijn optioneel en afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeuren en budget.

Het is belangrijk om je goed te informeren over de kosten en mogelijkheden voordat je besluit je huis via Funda te verkopen. Zo kun je een weloverwogen keuze maken en de juiste pakketoptie kiezen die past bij jouw wensen en behoeften.

Hoe kan ik mijn woning zo goed mogelijk presenteren op Funda?

Het goed presenteren van je woning op Funda is essentieel om potentiële kopers aan te trekken en interesse te wekken. Hier zijn enkele tips om je woning zo goed mogelijk te presenteren op Funda:

 1. Maak professionele foto’s: Investeer in goede foto’s van hoge kwaliteit. Zorg ervoor dat de foto’s goed belicht zijn, de ruimtes optimaal worden weergegeven en dat eventuele speciale kenmerken van je woning worden benadrukt. Overweeg ook om een professionele fotograaf in te schakelen voor het beste resultaat.
 2. Ruim op en maak schoon: Zorg ervoor dat je woning er netjes uitziet voordat je foto’s maakt. Ruim rommel op, maak oppervlakken schoon en zorg voor een opgeruimde uitstraling. Een schone en georganiseerde woning zal aantrekkelijker zijn voor potentiële kopers.
 3. Vergeet de buitenkant niet: Besteed ook aandacht aan de buitenkant van je woning. Een verzorgde voortuin, een nette entree en eventuele buitenruimtes kunnen het verschil maken bij het aantrekken van potentiële kopers.
 4. Beschrijf de sterke punten van je woning: Gebruik de beschrijving van je woning om de sterke punten te benadrukken. Denk aan unieke kenmerken, recente renovaties of speciale voorzieningen die jouw huis onderscheiden van anderen in de buurt.
 5. Geef duidelijke specificaties: Zorg ervoor dat de specificaties van je woning volledig en accuraat zijn. Vermeld het aantal kamers, de oppervlakte, eventuele extra voorzieningen en andere relevante informatie die potentiële kopers willen weten.
 6. Voeg een plattegrond toe: Een plattegrond kan potentiële kopers helpen om een beter beeld te krijgen van de indeling en afmetingen van je woning. Het kan hen helpen om te visualiseren hoe ze de ruimtes kunnen gebruiken.
 7. Overweeg een video of virtuele tour: Naast foto’s kun je ook overwegen om een video of virtuele tour van je woning toe te voegen. Dit geeft potentiële kopers een nog beter beeld van de ruimtes en de indeling.
 8. Wees eerlijk en transparant: Vergeet niet om eerlijk en transparant te zijn in je presentatie. Vermeld eventuele gebreken of renovaties die nog moeten worden uitgevoerd, zodat potentiële kopers goed geïnformeerd zijn.

Door deze tips te volgen, kun je jouw woning optimaal presenteren op Funda en zo de interesse van potentiële kopers wekken. Een goede presentatie kan het verkoopproces versnellen en ervoor zorgen dat je jouw woning tegen een goede prijs kunt verkopen.

Wat moet ik weten over de aankoopmakelaar bij het verkopen van mijn woning via Funda?

Wanneer je ervoor kiest om je woning zelf te verkopen op Funda, kan het nog steeds voordelig zijn om een aankoopmakelaar in te schakelen. Hoewel de term “aankoopmakelaar” misschien verwarrend lijkt in dit geval, kan deze professional je nog steeds van dienst zijn tijdens het verkoopproces. Hier zijn enkele belangrijke punten om te overwegen:

 1. Onderhandelingen: Een aankoopmakelaar is gespecialiseerd in onderhandelingen en kan je helpen bij het krijgen van de beste prijs voor je woning. Ze hebben ervaring met het onderhandelen en kunnen strategieën toepassen om de verkoopprijs te optimaliseren.
 2. Juridische aspecten: Het verkopen van een woning brengt juridische aspecten met zich mee, zoals het opstellen van een koopovereenkomst en het controleren van documentatie. Een aankoopmakelaar kan je adviseren over deze juridische zaken en ervoor zorgen dat alles correct wordt afgehandeld.
 3. Objectief advies: Als verkoper ben je emotioneel betrokken bij je woning, wat soms objectief denken kan belemmeren. Een aankoopmakelaar kan objectief advies geven en helpen bij het nemen van rationele beslissingen tijdens het verkoopproces.
 4. Netwerk en marketing: Aankoopmakelaars hebben vaak een uitgebreid netwerk van potentiële kopers en andere professionals in de vastgoedsector. Ze kunnen jouw woning onder de aandacht brengen bij hun netwerk en zo de verkoopkansen vergroten.
 5. Begeleiding en ontzorging: Het verkopen van een woning kan veel tijd en energie kosten. Een aankoopmakelaar kan je begeleiden en ontzorgen gedurende het hele proces, van het opstellen van de advertentie tot aan de overdracht bij de notaris.

Het is belangrijk om te benadrukken dat je zelf kunt bepalen in hoeverre je een aankoopmakelaar betrekt bij het verkopen van je woning via Funda. Je kunt ervoor kiezen om alleen gebruik te maken van specifieke diensten, zoals onderhandelingen of juridisch advies, in plaats van een volledig pakket af te nemen.

Het inschakelen van een aankoopmakelaar bij het verkopen van je woning via Funda kan dus nog steeds voordelen bieden. Het kan je helpen om het verkoopproces soepeler te laten verlopen en de beste resultaten te behalen.

Welke stappen moet je volgen om je woning te verkopen via Funda?

Als je ervoor kiest om zelf je woning te verkopen via Funda, zijn er een aantal stappen die je moet volgen. Hieronder vind je een overzicht van deze stappen:

 1. Registreren op Funda: Maak een account aan op Funda als particuliere verkoper. Dit kan via de website van Funda.
 2. Advertentie aanmaken: Nadat je bent geregistreerd, kun je een advertentie aanmaken voor jouw woning. Vul alle benodigde informatie in, zoals de locatie, kenmerken en vraagprijs.
 3. Foto’s maken: Maak goede en representatieve foto’s van jouw woning. Zorg ervoor dat de foto’s goed belicht zijn en de sterke punten van jouw huis benadrukken.
 4. Omschrijving toevoegen: Voeg een duidelijke en aantrekkelijke omschrijving toe aan je advertentie. Beschrijf de belangrijkste kenmerken van jouw woning en benoem eventuele bijzonderheden of voordelen.
 5. Specificaties invullen: Vul alle relevante specificaties in, zoals het aantal kamers, oppervlakte, bouwjaar en energielabel.
 6. Optionele diensten overwegen: Overweeg of je gebruik wilt maken van optionele diensten zoals professionele fotografie of verkoopstyling om de presentatie van jouw woning te optimaliseren.
 7. Bezichtigingen plannen: Beheer zelf het contact met potentiële kopers en plan bezichtigingen in op tijdstippen die voor jou uitkomen.
 8. Onderhandelingen voeren: Onderhandel rechtstreeks met geïnteresseerde kopers over de prijs en eventuele voorwaarden. Houd hierbij rekening met jouw minimale verkoopprijs en wees realistisch.
 9. Verkoop afronden: Zodra je tot overeenstemming bent gekomen met een koper, is het tijd om de verkoop af te ronden. Maak afspraken over de oplevering van de woning en eventuele andere zaken, zoals de notariële overdracht.

Het is belangrijk om te vermelden dat Funda een betaald platform is waarvoor je kosten moet betalen om je woning te kunnen adverteren. Deze kosten kunnen variëren afhankelijk van het pakket dat je kiest.

Door deze stappen te volgen, kun je zelf je woning verkopen via Funda en zo potentiële kopers bereiken zonder tussenkomst van een makelaar.

Hoe bepaal je de juiste vraagprijs voor je woning als je die op Funda wil verkopen?

Het bepalen van de juiste vraagprijs voor je woning is essentieel om potentiële kopers aan te trekken en een succesvolle verkoop op Funda te realiseren. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om de juiste vraagprijs te bepalen:

 1. Onderzoek vergelijkbare woningen: Begin met het onderzoeken van vergelijkbare woningen in jouw buurt of omgeving die recentelijk zijn verkocht of te koop staan. Kijk naar woningen met vergelijkbare kenmerken, zoals grootte, aantal kamers, voorzieningen en locatie. Dit geeft je een idee van de gemiddelde prijsrange waarin jouw woning zou kunnen vallen.
 2. Vergelijk verkoopprijzen: Bekijk de verkoopprijzen van vergelijkbare woningen die daadwerkelijk zijn verkocht. Dit geeft je een realistisch beeld van wat kopers bereid zijn te betalen voor woningen met vergelijkbare kenmerken als die van jou.
 3. Houd rekening met recente marktontwikkelingen: Hou de huidige marktontwikkelingen in de gaten, zoals prijstrends en vraag en aanbod in jouw regio. Als er bijvoorbeeld veel vraag is naar woningen in jouw buurt, kan dit invloed hebben op de prijs die je kunt vragen.
 4. Schakel een taxateur in: Overweeg om een professionele taxateur in te schakelen om de waarde van je woning objectief te beoordelen. Een taxatierapport kan nuttige informatie bieden bij het bepalen van een realistische vraagprijs.
 5. Wees realistisch: Het is belangrijk om realistisch te zijn bij het bepalen van de vraagprijs. Een te hoge vraagprijs kan potentiële kopers afschrikken, terwijl een te lage vraagprijs mogelijk niet het maximale uit de verkoop haalt. Overweeg ook eventuele unieke kenmerken of verbeteringen van je woning die de waarde kunnen verhogen.
 6. Raadpleeg een makelaar: Als je twijfelt of hulp nodig hebt bij het bepalen van de juiste vraagprijs, kun je altijd een makelaar raadplegen. Een ervaren makelaar heeft kennis van de lokale vastgoedmarkt en kan je adviseren over een realistische prijsstelling.

Het bepalen van de juiste vraagprijs voor je woning op Funda vereist zorgvuldig onderzoek en overweging. Door vergelijkbare woningen te analyseren, marktontwikkelingen in de gaten te houden en eventueel professioneel advies in te winnen, kun je een prijs bepalen die aantrekkelijk is voor potentiële kopers en tegelijkertijd recht doet aan de waarde van je woning.

Moet ik meer doen dan alleen een advertentie plaatsen om mijn woning te verkopen via Funda?

Ja, het plaatsen van een advertentie op Funda is een belangrijke eerste stap, maar er zijn ook andere acties die je kunt ondernemen om de verkoop van je woning via Funda te bevorderen. Hier zijn enkele aanvullende stappen die je kunt overwegen:

 1. Professionele foto’s: Investeer in goede kwaliteit foto’s van je woning. Mooie en heldere foto’s trekken de aandacht en kunnen potentiële kopers overtuigen om verder te kijken naar jouw woning. Overweeg om een professionele fotograaf in te schakelen die ervaring heeft met vastgoedfotografie.
 2. Gedetailleerde omschrijving: Zorg voor een duidelijke en aantrekkelijke omschrijving van je woning. Benadruk de unieke kenmerken en voordelen, zoals de ligging, de grootte van het perceel, recente renovaties of extra voorzieningen. Potentiële kopers willen graag weten wat jouw woning onderscheidt van andere.
 3. Virtuele tour: Overweeg om een virtuele tour of video van je woning toe te voegen aan de advertentie op Funda. Dit geeft potentiële kopers de mogelijkheid om alvast een virtuele rondleiding door je huis te maken, wat kan helpen bij het creëren van interesse.
 4. Bezichtigingen: Plan bezichtigingen met geïnteresseerde kopers en zorg ervoor dat je huis er goed uitziet tijdens deze afspraken. Maak het huis schoon, ruim op en zorg voor een prettige sfeer. Wees ook bereid om vragen te beantwoorden en eventuele twijfels weg te nemen.
 5. Promotie: Naast het plaatsen van de advertentie op Funda, kun je ook andere kanalen gebruiken om de verkoop van je woning te promoten. Denk aan sociale media, lokale advertenties, mond-tot-mondreclame of het inschakelen van een verkoopmakelaar voor extra ondersteuning.
 6. Onderhandelingen: Zodra er interesse is van potentiële kopers, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn op onderhandelingen. Bepaal van tevoren je minimale verkoopprijs en wees bereid om compromissen te sluiten indien nodig.

Houd er rekening mee dat het verkopen van een woning tijd en inspanning kan vergen, zelfs met behulp van Funda. Het is belangrijk om geduldig te zijn en realistische verwachtingen te hebben. Als je twijfelt over bepaalde aspecten of liever professionele hulp wilt, kun je altijd overwegen om een verkoopmakelaar in de arm te nemen die je kan begeleiden bij het gehele verkoopproces.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,